Jak na internetu surfovat anonymně

Rádi byste navštěvovali internet anonymně a nevíte, jak na to? Rozhodli jsme se shrnout pro vás dostupné a legální způsoby. Je jich hned několik a záleží jen na vás, který bude pro vaše účely nejvhodnější.

Nemusíte na internetu provádět žádné nekalosti, abyste právě tento způsob návštěvy webových stránek potřebovali. Poskytovatelé totiž dokáží některé weby blokovat. Není to tak dávno, kdy někteří britští poskytovatelé zablokovali svým uživatelům přístup do Wikipedie.

VPN (Virtual Privat Network)

VPN využívají především firmy, školy, které používají společný intranet. K připojení do VPN je potřeba jméno a heslo. To vám poskytne jedině správce sítě v dané organizaci, které VPN patří.

Proxy

Proxy server se chová jako prostředník mezi vámi a serverem a sám se vůči cílovému počítači chová jako klient. Proxy server de facto vytváří bariéru mezi lokální počítačovou sítí a Internetem. Na internetu se dá najít spousta veřejných proxy, např: https://hide.me/en/proxy. Pozor, některé mohou obsahovat viry a vlastník proxy může vždy vidět, co přes něj "teče", takže rozhodně nechodit přes proxy třeba na internet banking apod.

Anonymní režim

Možností spuštění anonymního režimu disponuje většina internetových prohlížečů. Při anonymním prohlížení prohlížeč neukládá historii, cookies, data webů a informace zadané do formulářů. Vaše aktivita ale není skryta před weby, které navštívíte, před vaším zaměstnavatelem, školou, nebo vaším poskytovatelem internetových služeb.

TOR (The Onion Router)

V tomto případě se jedná o techniku „onion routing“. TOR vznikl v roce 2004 a doslovně v překladu znamená „cibulové směřování“. Je to skupina alternativních routerů, přes které mohou vaše data cestovat a „zmást“ vašeho případného diváka tím, že prozradí pouze to, že data cestují z TOR routeru 1 na TOR router 2. Nic víc na vás ale neprozradí, ani nezjistí, kdo ho vydal do světa na úplném začátku.

Nejsnadnější způsob, jak použít TOR network je použitím speciálního prohlížeče TOR Browser (ke stažení na https://www.torproject.org/projects/torbrowser.html.en#downloads). Tento prohlížeč vás automaticky připojí do sítě TOR.

Pamatujete si určitě scény z filmů, kdy kamera zachycuje například kriminální kancelář, která sleduje připojení internetů na mapě světa, na které se zobrazují cesty z A do B a do C? Tak to je přesně ono.

[chatbot]