Co je to phising a jak se mu vyhnout

Phising je podvodná počítačová technika, která může vést ke krádeži identity nebo k finanční ztrátě. Setkat se s ní může každý, kdykoliv a kdekoliv. Jak vlastně probíhá? Jedná se o rozesílání e-mailů (nebo textových zpráv), které se tváří, že pocházejí od důvěryhodných firem, jejichž cílem je krádež osobních informací, které sami nevědomky poskytnete.

Ročně je rozesláno více než 165 milionů phishingových e-mailů. Podvodníci neustále pracují na jejich větší důvěryhodnosti. Úspěšné podvody vás přimějí, abyste se vzdali hesel ke svým účtům nebo dokonce i údajů o kreditní kartě. Přečtěte si nyní o nejčastějších technikách a na co dbát, abyste se jim vyhnuli.

Paypal phising a další běžné služby

V současné době neomezených hranic na internetu má čím dál více lidí účet u takových společnosti jako Paypal, Apple, Amazon apod. Právě ony se stávají obětí phisingových útoků nejčastěji. Zmíněné firmy jsou známé tím, že rozesílají e-maily svým klientům téměř denně. Zákazníci proto mohou polevit v ostražitosti a nevšimnou si, že e-mail ve skutečnosti přišel z jiného zdroje.

Pokud tedy obdržíte e-mail od vám známé firmy, která bude vyžadovat jakékoliv údaje, pečlivě zkontrolujte odchozí e-mailovou adresu. Pokud si stále nebudete jisti, kontaktujte danou společnost e-mailem nebo telefonicky.

Znaky phisingového e-mailu

Jak už bylo řečeno, phisingové e-maily jsou čím dál propracovanější. Musíme být tedy opatrní při každém otevírání e-mailu s odkazy, přílohami nebo žádostmi o osobní informace. Zde je několik výstražných znamení, kterým je třeba věnovat pozornost:

  • Neuvěřitelně lákavá nabídka – pokud je to příliš dobré, aby to byla pravda, jedná se pravděpodobně o podvod. Často slibují vše – od bezplatných mobilních telefonů až po velké finanční částky.
  • Pravopisné chyby – tyto e-maily jsou často dílem zahraničních podvodníků, kteří používají strojové překladače. Ihned zpozorněte, pokud bude zpráva plná pravopisných a gramatických chyb.
  • Tlačítko vyzývající k akci – tyto e-maily vyžadují klepnutí na odkaz. Pokud najedete kurzorem myši na odkaz, odkryje se URL adresa a vy zjistíte, zda je adresa legitimní.
  • Deadline – často vytvářejí pocit naléhavosti, vyhrožují uzavřením účtu nebo pozastavením členství, pokud se neozvete zpět.
  • Neobvyklé přílohy – pokud jste dostali neočekávanou přílohu, mohli jste se stát obětí útoku. Neotvírejte žádné přílohy, jestliže neznáte odesílatele.

Pokud si stále nejste jisti, raději nic neotvírejte a kontaktujte danou společnost.

Mobilní phising

Další technikou je phising prostřednictvím SMSek. Mobilní telefony nemají stejnou úroveň ochrany jako počítače, takže ji lze snáze prolomit. Navíc u SMSky je mnohem větší pravděpodobnost doručení a otevření než u e-mailu. Cílem těchto zpráv je nai

nstalovat do telefonu malware, který ukradne osobní data na něm uložená. Nikdy tedy neklikejte na odkaz v textové zprávě, pokud jste žádnou zprávu od dané společnosti nečekali.

V současné době existuje velké množství aplikací sociálních medií. Ty mají často i funkci zasílání textových zpráv (WhatsApp, Facebook, Viber, …). Zde se už také začínají objevovat velice propracované útoky. Pokud obdržíte podezřelou zprávu žádající peníze, či osobní údaje, zvažte od koho je a jak je formulována. Pokud zpráva od přítele vypadá neobvykle ve srovnání s běžnými zprávami, zkuste ho kontaktovat prostřednictvím jiného kanálu a ověřit si ji.

 

Abyste se chránili v maximální možné míře, je důležité mít pro všechna zařízení v domácnosti nainstalovaný software chránící proti phishingu. V anetu chápeme důležitost ochrany proti internetovým hrozbám, proto našim klientům nabízíme možnost pořídit si jeden z nejlepších antivirových programů ESET za více než příznivé ceny. Více informací naleznete zde.

 

 

 

[chatbot]